Фед се очаква да запази равнището на лихвите за пореден път на днешната си среща

471
Фед се очаква да запази равнището на лихвите за пореден път на днешната си среща

Близо година след като Федералния резерв промени равнището на лихвите в най-голямата световна икономика, нагласите на анализатори и инвеститори са, че резервът отново ще ги запази на текущото им ниво от 5.25% на годишна база след днешното си заседание.

На 29 юни миналата година краткосрочните лихви в страната бяха повишени за 17-и пореден път за предходните две години.

Причина за очакванията за запазване на лихвите в САЩ е забавянето на щатската икономика до 1.3% за тримесечието януари-март, което бе и най-слабото й повишение от четири години насам, както и относително слабото представяне на пазара на труда.

В страната през април са били разкрити едва 88 000 нови работни места, или най-малко от две и половина години насам, посочиха изнесените статистически данни.

Забавянето на щатската икономика съдейства и за намаляването на инфлацията, която през март възлезе на едва 2.1% на годишна база, което бе под нивото й от 2.4% през февруари.

Негативните данни за развитието на щатската икономика и забавянето на инфлацията карат анализаторите дори да очакват, че следващото изменение на лихвите в страната ще е в посока на тяхното понижение.

Такова се очаква през втората половина на годината, след изнасянето на по-нататъшните данни за инфлацията и ръста на щатската икономика.

Изненадващи за анализаторите обаче са изказванията, направени наскоро от председателя на Фед - Бен Бернанке, заявил че на фона на забавянето в ръста на щатската икономика, все още пред нея основна заплаха остава инфлацията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg