Близо година след като Федералния резерв промени равнището на лихвите в най-голямата световна икономика, нагласите на анализатори и инвеститори са, че резервът отново ще ги запази на текущото им ниво от 5.25% на годишна база след днешното си заседание.

На 29 юни миналата година краткосрочните лихви в страната бяха повишени за 17-и пореден път за предходните две години.

Причина за очакванията за запазване на лихвите в САЩ е забавянето на щатската икономика до 1.3% за тримесечието януари-март, което бе и най-слабото й повишение от четири години насам, както и относително слабото представяне на пазара на труда.

В страната през април са били разкрити едва 88 000 нови работни места, или най-малко от две и половина години насам, посочиха изнесените статистически данни.

Забавянето на щатската икономика съдейства и за намаляването на инфлацията, която през март възлезе на едва 2.1% на годишна база, което бе под нивото й от 2.4% през февруари.

Негативните данни за развитието на щатската икономика и забавянето на инфлацията карат анализаторите дори да очакват, че следващото изменение на лихвите в страната ще е в посока на тяхното понижение.

Такова се очаква през втората половина на годината, след изнасянето на по-нататъшните данни за инфлацията и ръста на щатската икономика.

Изненадващи за анализаторите обаче са изказванията, направени наскоро от председателя на Фед - Бен Бернанке, заявил че на фона на забавянето в ръста на щатската икономика, все още пред нея основна заплаха остава инфлацията.