Напълно очаквано Fed запази равнището на лихвите в най-голямата световна икономика непроменено при ниво от 5.25% на годишна база, което бе шестото им поредно запазване на текущите нива след последното им повишение през юни миналата година.

Решението на резерва инициира силен ръст на щатските индекси, като индексът Dow Jones регистрира повишение от 159.42 пункта до ниво от 12 447.52, което бе и най-голямото му дневно повишение от 24 юли миналата година.

Известна промяна обаче бе регистрирана в тона на изявлението на Федералния резерв, след приключилата вчера двудневна среща, която кара анализатори и инвеститори да очакват следващия ход да бъде в посока на понижение на лихвите.

Инвеститорите очакват по-късно през годината резервът да намали равнището на краткосрочните лихви в най-голямата световна икономика, в резултат на проявената напоследък слабост от щатската икономика.

През последните няколко седмици слабостта на щатската икономика се прояви при данните за слабостта на бизнес инвестициите, забавянето в имотния пазар, както и разпространяващите се проблеми сред кредитополучателите.

Без да се отчита изменението в цените на храните и горивата, потребителските цени са се повишили през тази година с 3% на годишна база, което е над желаните от Фед между 1 и 2%.

За последното тримесечие на изминалата година ръстът на икономиката на САЩ възлезе на 2.2% на годишна база, като се очаква слабото представяне на щатската икономика да продължи и в началото на тази година.