Европейските финансови министри защитават еврото, заявявайки че валутата „заслужава доверие", въпреки спада й до 4-годишно дъно срещу долара. Изявлението излиза в опит да се ограничат страховете, обзели финансовите пазари през последните седмици.

Срещата в еврозона е преди тази на финансовите министри от всички 27 членки на ЕС, които ще обсъждат нови правила за регулации за хеджфондовете.

Инвеститорите се страхуват, че докато европейските нации правят болезнени съкращения на разходите, за да се справят с дълговете си, ръстът ще бъде задушен за години. Също има тревоги, че опитите за спасяване на задлъжнели европейски държави, в комбинация с покупките на облигации от страна на ЕЦБ, ще доведат до ръст на инфлацията.

В резултат единната валута падна до най-ниското си ниво срещу долара от април 2006 г., а цената на златото се покачи до нови върхове.

Жан-Клод Юнкер, който води редовните разговори между министрите, се опита да успокои инвеститорите.

„Ние вярваме, че еврото заслужава доверие като валута", казва той, четейки изявлението рано днес, след срещата на финансовите министри от 16-те държави използващи еврото. „Стабилността на цените се поддържа напълно в еврозоната за вече 11 години и това ще продължи в следващите години. Това е основна характеристика на еврото и основен актив за инвеститорите", допълва Юнкер.

ЕЦБ задвижи в понеделник спорната програма за покупка на държавни облигации - нещо, което преди време банката избягваше, понеже ефективно значи печатане на пари в подкрепа на държавите.

Германия призова другите държави постепенно да орежат бюджетните си дефицити, като единствен начин за това европейският валутен съюз да върне доверието и да се измъкне от дълговата криза, която го заплаши с разпад.