Германия отчете малък бюджетен излишък за първата половина на годината за първи път от обединението, като приходите са нараснали с 5,6 процента, в сравнение със същия период на миналата година. Това съобщи днес германската статистическа служба, цитирана от ДПА.

С изключение на втората половина на 2000 г., когато публичната продажба на лицензи за Ю Ем Ти Си (UMTC) - мобилна телефония от трето поколение, генерира изключителни приходи, германският бюджет показваше последователно дефицити от присъединяването на бившата Източна Германия към Федералната република през 1990 година.

Според първоначалните данни на Федералната статистическа служба, бюджетният излишък през първата половина на 2007 г. е бил 1,2 млрд. евро (1,6 млрд. долара). За същия период на миналата година е бил отчетен бюджетен дефицит от 23 млрд. евро.
Докато приходите на държавата са нараснали значително, благодарение на повишената данъчна събираемост, разходите са се повишили умерено само с 0,7 процента.

За периода 2002 - 2005 г. Германия не успя да спази изискванията на ЕС от Маастрихтския договор да поддържа бюджетния си дефицит под 3 процента от размера на брутния си вътрешен продукт (БВП).