Европейските финансови министри вчера не можаха да постигнат съгласие за увеличаването на размера на Европейския фонд за финансова стабилност, пише CNBC.

Мнозина анализатори твърдяха, че увеличаването на размер на фонда ще е важна стъпка в борбата с кризата, която обхвана Еврозоната, след като Гърция трябваше да бъде спасена през пролетта на миналата година. Лидерите в ЕС обаче са разделени по този въпрос.

Увеличаването на фонда не е правилното решение, според Андреас Трайхл, главен изпълнителен директор на австрийската Erste Bank. Трайхл смята, че по един или друг начин в крайна сметка Германия ще плати за всичко.

"Не виждам призиви от страна на лидерите за решаване на истинския проблем. Европа живя от доходите на бъдещите поколения прекалено дълго," казва Трайхл.

"Германия ще трябва да плати, в това няма спор. Точно за това в момента има трудности за намирането на общо решение," добавя той.

Отрицателните ефекти от кризата се виждат, според Трайхл. "Няма яснота по отношение на посоката на еврото, а това е лошо."

Erste Bank е голям инвеститор в Източна Европа и според Трайхл в момента има много повече основания да се инвестира именно в този регион, отколкото още по на изток или пък на юг.

"Мога да ви дам десет добри причини за инвестиции в Чехия, но трудно бих могъл да ви дам някакви за Гърция или Португалия," казва Трайхл.