Американската банка Goldman Sachs пуска инвестиционен фонд в юани. Подобен проект ще обявят през следващата седмица и от Morgan Stanley. Банките се опитват да компенсират ограниченията за правене на бизнеса в САЩ, а китайските власти, привличайки западни играчи, разчитат да развият финансовия си сектор и да подобрят качеството в управлението на китайските компании.

Главата на Goldman Sachs Лойд Бланкфейн и кметът на Пекин Гуо Дзинлун подписаха в четвъртък споразумение за създаване на фонд за преки инвестиции, който ще привлича и инвестира средства в китайска валута. За това информираха Reuters и Bloomberg, като се позоваха на запознати източници.

Учредители на фонда станаха самата банка и контролирания от местните власти Capital Operation and Management Center оf Beijing. Те планират да привлекат 5 млрд. юана (769 млн. долара).

Досега западните компании инвестираха в Китай чрез доларови фондове за преки инвестиции, с регистрация в чужбина. Въпреки това строгите мерки на Пекин по контрола над валутните потоци усложняваше дейността им. От Blackstone бяха първите сред големите западни играчи за дялово инвестиране, които обявиха през 2009 г. за пускането на юанов фонд в Китай. Скоро примерът им последваха от TPG и Carlyle.

Веднага по стъпките на Goldman Sachs тръгва и конкуренцията в лицето на Morgan Stanley - банката вече пусна покана до журналистите да присъстват на церемонията за официалното начало на фонда на 18 май.

Китайското правителство поощрява създаването от западни компании на фондове за дялово инвестиране в КНР, защото опитът им дърпа напред местния финансов сектор. Освен това фондовете, ставайки съакционери в китайски компании, могат да подобрят и корпоративната им култура. Инвестициите им подкрепят китайския частен сектор, а следователно и развитието на националната икономика.

Излизането на китайския пазар на фондовете за дялово инвестиране е изгоден и за самите американски банки. Те са изправени в САЩ пред законодателни ограничения за търговия за собствена сметка, инвестиции в хедж фондове и др. Пускането на юанови фондове в Китай ще им позволи да привлекат средства от заможната прослойка на страната. Това ще улесни и сключването на сделки, и придобиването на необходимото одобрение на регулаторите.