Икономическото доверие в еврозоната най-високо от шест години, спад на безработицата до 7.3%

426
Икономическото доверие в еврозоната най-високо от шест години, спад на безработицата до 7.3%

Доверието в развитието на европейската икономика е регистрирало изненадващо повишение до шестгодишен максимум през март, посочиха изнесени днес данни.

Индексът, отчитащ очакванията на потребителите и бизнеса относно развитието на икономиката на еврозоната се е повишил до 111.2 пункта през март, което бе и най-високото му ниво от началото на 2001 година. За сравнение, през февруари стойността на показателя възлезе на 109.7 пункта.

В същото време данните значително превишиха средните очаквания на анализаторите за стойност от 109.5 пункта през настоящия месец.

До голяма степен рекордното повишение на показателя се е предопределило от понижението на безработицата през февруари.

В отделен доклад стана ясно, че безработицата в еврозоната през февруари се е понижила до 7.3%, докато инфлацията е възлязла на 1.9% на годишна база.

Икономиката на еврозоната, която през изминалата година регистрира най-голямото си повишение от началото на десетилетието се очаква да запази добрия си ръст и през настоящата година, според специалисти.

Това до голяма степен се потвърждава и от изнесените наскоро положителни данни, като бизнес доверието в най-голямата европейска икономика се повиши през този месец изненадващо до 16-годишен максимум, а безработицата във Франция до най-ниското си ниво от близо 24 години през февруари.

Инвеститорите очакват Европейската централна банка да продължи с политиката си на повишение на лихвите в борбата си срещу инфлацията и след добрите данни за развитието на икономиката на еврозоната.

Средните очаквания на анализаторите са равнището на краткосрочните лихви в еврозоната да бъдат повишени до 4% до края на първото полугодие от настоящото им ниво при 3.75% на годишна база.

По отношение на последващата политика на банката обаче, анализаторите са разделени на две, като част от тях са на мнение, че това ще бъде последното повишение, докато други считат, че те могат да продължат да бъдат увеличавани до 4.5% на годишна база.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg