Икономиката на Франция е нараснала с 0.8 процента през третото тримесечие, превишавайки първоначалната временна оценка за растеж от 0.7 процента. Това показват публикуваните данни на Института по статистика и икономически изследвания (Insee), цитиран от Асошиейтед прес.

За трите месеца до 30 септември брутният вътрешен продукт (БВП) на Франция, която е втората по големина икономика в еврозоната, е превишил растежа от 0.3 процента за второто тримесечие.

На годишна основа БВП се е увеличил с 2.2 процента за третото тримесечие, което е повече от отчетените за второто тримесечие 1.4 процента на годишна основа.

Износът на страната е надхвърлил вноса съответно с растеж от 1.5 процента и 1 процент на тримесечна основа, което е обрат в тенденцията от второто тримесечие, когато износът нарасна с 0.7 процента, а вносът - с 1.8 процента, посочва статистическият институт.

Чуждестранната търговия е допринесла с 0,1 процентни пункта за растежа на БВП през третото тримесечие, след като отне от него 0.3 процентни пункта през второто тримесечие, отбелязва АП.