Развиващите се европейски страни имат нов лидер по ръст и той се казва Румъния. През изминалото тримесечие ръстът на икономиката на северната ни съседка се очаква да е възлязъл на 4.8%.

Добре се представят и останалите страни от Централна и Източна Европа, като ръстът на икономиките на Полша, Чехия и Унгария се очаква да е два пъти по-голям от средния за страните от ЕС.

Силното представяне на икономиките от ЦИЕ се отразява и върху валутите на тези страни. Унгарският форинт бе най-попскъпналата спрямо еврото валута през изминалия месец, сред валутите на 24-те развиващи се страни в света, с повишение от 2.6%. Той е следван от румънската лея, добавила 1.6% към стойността си.

Полската злота е петата най-добре представяща се валута сред развиващите се страни през изминалия месец - след хонконгския долар и китайския юан.

„Централна и Източна Европа най-вероятно ще продължи да е доброто звено сред развиващите се пазари“, според Лиза Ермомленко, анализатор в базираната в Лондон Capital Economics Ltd., цитирана от Bloomberg. “Ръстът на икономиките на страни като Румъния, Чехия и Полша, ще бъде изпреварен само от няколко икономики в Азия“, допълва още специалистът.

Просперитетът на тези източноевропейски страни е в пълен контраст с представянето на големи развиващи се икономики, като Бразилия, и забавянето в Китай.

Икономистите очакват ръст на икономиката на еврозоната с 1.3%. В същото време полската икономика се очаква да нарасне с 3.6%, а чешката с 3.4%. Икономиката на Унгария се очаква да се повиши с 3.2%.

Разбира се, все още са налице известни рискове пред тези икономики, като над половината от износа им е насочен към страни от ЕС.

„Докато икономиката на еврозоната се ускорява, страните от Централна и Източна Европа ще се радват на ускорен ръст“, според Даниел Хюит, икономист в Barclays Plc.

Налице са известни рискове и от „свръхпрегряване“ на някои икономики в ЦИЕ, особено полската и румънската, предвид на подготовката за избори през тази и следващата година. Румънският премиер Виктор Понта, към когото има обвинения за корупция, намалява данъците в страната.

Продажбите на дребно в Румъния са се повишили с най-много от девет месеца насам, след първото понижение на данъците през юни.