Индексът на икономическите очаквания в Германия с шестмесечен максимум през януари

422

Индексът на икономическите очаквания в Германия на немския институт ZEW се е повишил до най-високата си за последните шест месеца стойност през януари, посочиха изнесените днес данни на инстутита.

Той се е повишил до минус 3.6 пункта, в сравнение с минус 19 пункта месец по-рано. Резултатът значително превиши средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха стойност от минус 10 пункта. Индексът сочи очакванията на инвеститори и анализатори относно развитието на немската икономика през следващите шест месеца.

Стойност над средните очаквания на анализаторите, е отчел и индекъсът на текущите условия в Германия. Той се е повишил до 70.6 пункта, от 63.5 пункта през декември. Съгласно консенсуса, показателят трябваше да възлезе на 61 пункта.

Данните затвърдиха очакванията на анализаторите, че немската икономика ще преодолее относително бързо негативния ефект от повишения в страната Данък добавена стойност от началото на 2007 година. Той бе повишен на 19%, в сравнение с нивото му от 16% през изминалата година.

През изминалата година немската икономика нарасна с 2.5%, в сравнение със значително по-слабия си ръст от едва 0.9% през 2005 година.

За настоящата година прогнозите на МВФ сочат ръст на Брутния вътрешен продукт на страната с 1.4%, което е възходяща ревизия на предходната им прогноза за повишение от 1.3%.

След положителните резултати, еврото отбеляза известно повишение спрямо долара, като поскъпна с 0.4% до 1.2980 долара за едно евро, но впоследствие възстанови част от спечеленото и в късния следобед се разменяше при нива от 1.2940 долара.

На отрицателна територия през по-голямата част на деня се търгуват и европейските индекси, като немският DAX 30 загуби 0.4% от стойността, си до ниво от 6 708 пункта. С 0.4% се понижи и френският САС 40, до ниво от 5 607 пункта.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg