Индексът на производствените цени в Германия се е понижил до най-ниското си ниво от две години насам през януари, посочиха официални правителствени данни.

За месеца индексът е отбеляал повишение от 3.2% на годишна база, в сравнение със стойността му от 4.4% през декември. Това бе и най-слабият ръст на показателя от декември 2004 година насам. Данните се оказаха под средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха показателят да отбележи повишение от 3.3% на годишна база.

Те стават реалност на фона на забавянето на ръста на инфлацията в страните от еврозоната под желаните от Европейската централна банка 2% през последните пет месеца, подпомогната от спада в цената на петрола за периода. През януари средната цена на петрола е била с 14% по-ниска на годишна база.

Въпреки това от ЕЦБ сигнализираха на предходната си среща, че ще повишат равнището на краткосрочните лихви с 25 базисни пункта на следващото си заседание.

От декември 2005 година до момента ЕЦБ завиши равнището на лихвите шест пъти от рекордно ниското им за последните шест десетилетия ниво при 2% до 3.5% на годишна база.

Немските профсъюзи настояват за увеличаване на заплатите в страната на фона на регистрирания през изминалата година най-голям ръст на икономиката на страната от шест години насам.

Миналата седмица Европейската Комисия завиши прогнозата си за ръст на Еврозоната до 2.4%, в сравнение с направената си през ноември прогноза за повишение от 2.1%.