Индустриалното производство в САЩ е отбелязало най-големия си спад през януари за повече от една година насам, посочиха изнесени днес официални данни.
За изминалия месец индустриалното производство е отбелязало понижение от 0.5% на месечна база, на фона на ръста му от 0.5% през предходния месец.

Данните за изминалия месец се оказаха значително под средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха индустриалното производство да отбележи нулев ръст през първия месец на новата година.

Резултатът потвърди опасенията, изказани вчера от председателя на Федералния резерв, че значителните запаси на компаниите и особено в автомобилния сектор могат да доведат до забавяне на ръста на индустриалния сектор в началото на годината.

Спадът в индустриалните поръчки бе най-големият от този в размер на 1.6% през септември 2005 година след урагана Катрина.

Промишленото производство, което заема около 4/5 от индустриалното се е понижило с 0.7% през януари, след като през декември регистрира повишение от 0.8%.

Минодобивното производство е отбелязало понижение от 1.2% през изминалия месец, след като се повиши с 1.4% през декември.

Производството на компютри през януари се е повишило с 2%, а това на потребителска икономика е нараснало с 1.4%.

Негативните данни допринесоха за по-нататъшното поскъпване на еврото спрямо долара, като към момента единната валута се разменя на нива от 1.3150 долара за едно евро, в сравнение с нивата му от по-рано през деня при 1.3130 долара за евро.