Инфлацията в Еврозоната остава стабилна на 1.9% годишно увеличение през юни, като цените на месечна база нарастват с 0.1%, показват окончателните данни на Eurostat. И двата показателя съвпадат с очакванията на икономистите, пише Money.bg.

Основната инфлация, без храни и енергоносители, е непроменена на месечна база и е +1.9% на годишна база. Тези показатели са под границата от 2% и съвпадат с желаните от ЕЦБ.

Въпреки това, банката очаква покачване на инфлацията в средносрочен план от бързо растящото кредитно предлагане и затегнатия пазар на труда, като се има предвид и силната икономика на Еврозоната. Също така, годишният ръст на цените на енергоносителите нараства до +0.9% през юни от +0.3% за май, след 0.4% за април и +1.8% през март.

Евро-долар не реагира на данните за инфлацията от Еврозоната, които бяха точно в рамките на очакванията. Еврото се търгува към 1.3790/1.3800 близките оферти продава, след като поредното покриване на част от дългите евро в началото на европейската търговия отново се ограничи към 1.3760 добрите близки оферти купува за еврото.

Отскока на Евро-долар от 1.3760/58 дъното се дължи в известна степен на подновеното покачване на GBP/USD и пробива на паунда над бившите върхове от 2.0363/67, информира още Money.bg.