Инфлацията в еврозоната се е повишила през настоящия месец до най-високата си стойност от 16 г. насам, сочат изнесени днес данни.

За месеца нивото на инфлация се е вдигнало до 3.5% на годишна база или най-високата й стойност от 1992 г. Данните карат мнозинството от анализатори да не очакват, че Европейската централна банка ще прибегне в скоро време до намаляване на лихвите.

Тя е поставена пред тежката задача да се справя със забавянето на ръста на икономиката в еврозоната на фона на повишаваща се инфлация - или две явления, които изискват коренно противоположна политика.

Забавянето на ръста на икономиката изисква политика на намаляване на лихвите, докато високата инфлация изисква тяхното увеличаване.

Данните за инфлацията превишиха средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха ниво в размер на 3.3%.

Друг изнесен доклад днес посочи, че бизнес доверието в еврозоната се е понижило - в унисон с очакванията за влошаване на положението на икономиката на страната.

Потребителското и бизнесдоверието са се понижили до 99.6 пункта през този месец, в сравнение със стойността им от 100.2 пункта месец по-рано.

Растящите цени на храните и горивата са били в основата на ръста на инфлацията, сочи още докладът.

Данните инициираха известно повишение на еврото спрямо долара. Към момента единната валута се търгува на нива над 1.5810 долара за едно евро, след като по-рано се разменяше на нива от около 1.5780 долара.