Инфлацията в Китай се е повишила с най-много от две години насам през май, като данните карат анализатори и инвеститори да очакват по-нататъшно повишение на краткосрочните лихви в страната.

За месеца индексът на потребителските цени се е повишил с 3.4% на годишна база, което превиши средните очаквания на анализаторите за повишение от 3.3%.

През април инфлацията в най-бързо растящата основна световна икономика възлезе на 3%, каквито са и очакванията на централната банка за инфлация в страната през тази година.

Цената на месото в страната е регистрирало повишение от 26.5% на годишна база през май. Цената на храните се е повишила средно с 8.3% през май на годишна база, след като през април регистрира ръст от 7.1%.

Потребителските депозити в Китай са се понижили с 36.4 млрд. долара през май, което бе и поредното доказателство, че населението на страната тегли банковите си депозити, за да ги инвестира на борсата.

Индексът CSI 300 се е повишил от началото на годината със значителните 98%, като е един от най-повишаващите се световни индекси.

За последните шест дни индексът е добавил 15% към стойността си.

През първото тримесечие на годината китайската икономика отбеляза повишение от 11.1% на годишна база.

Търговският излишък на Китай се повиши със 73% през май, до 22.45 млрд. долара, посочиха изнесени официални данни вчера.