Инфлацията с годишно натрупване в Латвия нарасна през октомври за пети пореден месец, достигайки 13.2 на сто, заради високите цени на хранителните продукти и разходите за поддръжката на жилищата, съобщи днес статистическото бюро на страната.

Отчетените резултати са най-високите от 10 години и Латвия остава на първо място сред 27-те страни членки на Европейския съюз по равнище на инфлацията.

За октомври на месечна основа тя е 2.2 на сто. Цените на потребителските стоки през октомври са се повишили с 2.5 процента, а на услугите - с 1.4 на сто.

Тази данни са лоша новина за правителството. Премиерът Айгарс Калвитис обяви вчера, че ще подаде оставката си до 5 декември след седмици на протести заради ниските заплати.

Протестите бяха насочени и към решението на премиера неотдавна да уволни популярен директор на антикорупционната служба.

Икономистите прогнозират, че инфлацията ще продължи да се повишава през зимата след въвеждането на по-високи мита за природния газ и по-скъпи услуги за обществения транспорт. Бивш министър коментира, че инфлацията би могла да достигне 15 на сто в началото на следващата година.