Индексът на потребителските цени в най-голямата световна икономика е регистрирал повишение от 0.3% през октомври, което бе вторият пореден месец с подобно ниво на инфлация.

Повишението се предопределя от скока в цените на енергийните ресурси, на фона на рекордно високите цени на петрола, както и повишението в цените на храните.

През октомври енергийните цени са се повишили с 1.4%, което бе и най-големият им месечен скок от ръста им в размер на 5.4% през май.

От началото на годината цените на енергийните ресурси поскъпват с 12.3% на годишна база, на фона на повишението им от 2.9% за цялата изминала година.

Цените на хранителните продукти са се повишили с 0.3% през октомври на месечна база и с 5.5% на годишна.

Без да се отчита въздействието на волатилните храни и горива, основният индекс на потребителските цени е отбелязал повишение от 0.2% през октомври, което бе пети пореден месец при подобно ниво, посочиха още изнесените днес данни на търговското министерство.

На годишна база основният индекс на потребителските цени е отбелязал повишение от 2.3%, в сравнение с 2.6% за изминалата година.

От началото на годината инфлацията се е повишила с 3.6% на годишна база, което е с повече от един процентен пункт, на фона на инфлацията през миналата година, възлязла на 2.5%.

В отделен доклад стана ясно, че първоначалните молби за помощи за безработица са се повишили с 20 000 за изминалата седмица до най-високото им ниво от четири седмици насам при 339 000.

Данните карат много анализатори да очакват, че на следващата си среща Фед може и да не намали нивото на лихвите в най-голямата световна икономика, след понижението им на два пъти през тази, веднъж с половин процентен пункт и веднъж с 25 базисни пункта.

Така рисковете за щатската икономика се разпределят между слабото й представяне и нарастващото ниво на инфлацията - проблеми, изискващи провеждането на напълно противоположна лихвена политика.

След данните еврото отбеляза понижение спрямо щатската валута, на фона на повишените очаквания, че Фед ще преустанови временно политиката си на намаление на лихвите.