Инфлацията в САЩ през март е възлязла на 0.6%, посочиха изнесени официални правителствени данни. Без да се отчита изменението в цените на храните и горивата, индексът на потребителските цени е регистрирал повишение от 0.1%, което бе и най-ниското му повишение за тази година. През февруари показателят се повиши с 0.2%, като с толкова се очакваше да се повиши и през миналия месец.

За сравнение, през февруари инфлацията в най-голямата световна икономика възлезе на 0.4%. И през март тя е била подкрепяна от поскъпването в цените на горивата. Резултатът отговори на средните очаквания на анализаторите.

Данни карат някои анализатори да очакват федералният резерв да прекрати с политиката си на повишение на лихвите и да прибегне до намаляването им от средата на тази година.

В отделен доклад началното жилищно строителство е регистрирало изненадващо повишение през март, с което допълнително успокои за развитието на пазара на имотите в САЩ, слабото представяне на което е в основата на забавянето на ръста на щатската икономика.

Началното жилищно строителство се е повишило през март с 0.8% на месечна база до 1.518 млн. броя на годишна база. С 0.8% са се повишили и разрешителните за строеж.

През март средната цена на бензина е била 2.61 долара за галон, или най-много от началото на септември.

Цените на храните са отбелязали повишение от 0.3% през март, след повишението им с 0.8% през февруари.

Разходите за жилища са се повишили с 0.2% през март, след като отбелязаха повишение от 0.4% през февруари.

Данните за инфлацията в САЩ доведоха до по-нататъшно повишение на еврото спрямо долара и до нов двугодишен максимум за валутната двойка, като към момента единната валута се разменя на нива от около 1.3590 долара за едно евро.