Инфлацията в САЩ - 0.6% през март, еврото с нов двугодишен рекорд

442
Инфлацията в САЩ - 0.6% през март, еврото с нов двугодишен рекорд

Инфлацията в САЩ през март е възлязла на 0.6%, посочиха изнесени официални правителствени данни. Без да се отчита изменението в цените на храните и горивата, индексът на потребителските цени е регистрирал повишение от 0.1%, което бе и най-ниското му повишение за тази година. През февруари показателят се повиши с 0.2%, като с толкова се очакваше да се повиши и през миналия месец.

За сравнение, през февруари инфлацията в най-голямата световна икономика възлезе на 0.4%. И през март тя е била подкрепяна от поскъпването в цените на горивата. Резултатът отговори на средните очаквания на анализаторите.

Данни карат някои анализатори да очакват федералният резерв да прекрати с политиката си на повишение на лихвите и да прибегне до намаляването им от средата на тази година.

В отделен доклад началното жилищно строителство е регистрирало изненадващо повишение през март, с което допълнително успокои за развитието на пазара на имотите в САЩ, слабото представяне на което е в основата на забавянето на ръста на щатската икономика.

Началното жилищно строителство се е повишило през март с 0.8% на месечна база до 1.518 млн. броя на годишна база. С 0.8% са се повишили и разрешителните за строеж.

През март средната цена на бензина е била 2.61 долара за галон, или най-много от началото на септември.

Цените на храните са отбелязали повишение от 0.3% през март, след повишението им с 0.8% през февруари.

Разходите за жилища са се повишили с 0.2% през март, след като отбелязаха повишение от 0.4% през февруари.

Данните за инфлацията в САЩ доведоха до по-нататъшно повишение на еврото спрямо долара и до нов двугодишен максимум за валутната двойка, като към момента единната валута се разменя на нива от около 1.3590 долара за едно евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg