Индексът на потребителските цени в САЩ е отбелязал малък ръст от 0.1% през изминалия месец юли, на фона на понижението в цените на бензина, посочиха изнесени днес данни.

Без да се отчита изменението в цените на храните и горивата, основният индекс на потребителските цени в най-голямата световна икономика е отбелязал повишение от 0.2% на месечна база, посочиха още изнесените данни. Резултатът бе в съответствие с повишението на показателя през юни.

И двата показателя отговориха на средните очаквания на анализаторите, като намалиха притесненията за инфлационен натиск след вчерашните данни за ръста на цените на едро.

Енергийните цени от началото на годината са се повишавали при ниво от 21.3% на годишна база, на фона на повишението им от едва 2.9% за изминалата година.

Основният индекс на потребителските цени обаче е регистрирал повишение от 2.3% от началото на годината на годишна база, на фона на 2.6% през изминалата година.

Анализаторите се надяват, че данните ще успокоят Фед, откъдето следят основно инфлацията без отчитането на промяната в цените на храните и горивата за определяне на по-нататъшната си лихвена политика.

Резервът не е променял лихвите в най-голямата световна икономика от над една година насам, като според него инфлацията продължава да е основната заплаха пред ръста на щатската икономика.

Очакват се по-нататъшни доказателства за забавянето на ръста на инфлацията, преди инвеститори и анализатори да затвърдят очакванията си за това, че следващото изменение на лихвите в САЩ ще е в посока на намаляването им.

През юли енергийните цени са отбелязали спад от 1% на месечна база, което бе второто им поредно месечно понижение и бе най-голямото им такова от януари насам.

Цените на храните са се повишили едва с 0.3% през юли, на фона на повишението им от 0.5% през юни, посочиха още изнесените данни.

Цените на дрехите са се повишили с 0.4% през юли, след четири поредни месеца на спад, посочи още статистиката. Това бе и най-голямото им повишение от шест месеца насам.