Инфлацията в САЩ през февруари се е повишила с 0.4%, в резултат на ръста в цените на бензина и енергийните ресурси, както и на храните, посочиха изнесени днес официални данни.

Ръстът на месечна база превиши два пъти този на индекса на потребителските цени в САЩ през януари, посочиха още данните.

Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха инфлация в размер на 0.3% през изминалия месец.

Цената на бензина е нараснала с 0.3% през февруари, а тази на храните се е повишила с 0.8%, което бе и най-голямото й месечно повишение от 22 месеца насам, посочиха още данните.

Без да се отчита изменението в цените на храните и горивата инфлацията в САЩ е възлязла на 0.2% през изминалия месец, което отговори на широките очаквания на анализаторите.

В отделен доклад стана ясно, че индустриалното производство в най-голямата световна икономика е нараснало с 1% през изминалия месец, в резултат на повишението, регистрирано в производството в енергийния сектор нараснало с 6.7%, което бе и най-голямото му повишение от 17 години насам.

Производството на автомобили в САЩ през февруари се е повишило с 3.2%, но въпреки това анализаторите коментират, че щатските производители продължават да усещат безмилостната конкуренция на азиатските компании.

През следващата седмица ще се проведе среща на Fed, като широките очаквания са, че Федералният резерв ще запази равнището на лихвите непроменено, на фона на признаците за забавянето на щатската икономика.

За първите два месеца на годината инфлацията в САЩ е достигнала 3.3% на годишна база, в сравнение с нивото й от 2.5% на годишна база.

Основният индекс на потребителските цени за първите два месеца е възлязъл на 3% на годишна база, което е далеч над желаните от резерва граници до 2%. За изминалата година показателят отбеляза повишение от 2.6%, което бе и най-големият му ръст от 2001 година насам.