Инфлацията през април в САЩ е регистрирала понижение, дори и на фона на ръста в цената на бензина в най-голямата световна икономика.

Индексът на потребителските цени в САЩ се е повишил с 0.4% през изминалия месец, на фона на повишението му с 0.6% през март, посочиха данни на министерството на труда. Данните бяха леко под средните очаквания на анализаторите.

През април цената на бензина в САЩ се е повишила с нови 4.7%, след повишението си от значителните 10.6% през март, посочиха още данните.

Основният индекс на потребителските цени, който не отчита влиянието на цените на храните и горивата е отбелязал повишение от 0.2% през месеца.

За първите четири месеца на годината инфлацията в САЩ е възлязла на 4.8% на годишна база, или близо два пъти повече от тази за цялата изминала година в размер на 2.5%.

Причината за значителното й повишение почти изцяло се крие в поскъпването на храните и горивата в най-голямата световна икономика.

Без да се отчита повишението на последните обаче, инфлацията се е повишила с едва 2.2% през април на годишна база, в сравнение с 2.6% за цялата изминала година.

Енергийните цени в САЩ се повишават с 25.3% на годишна база от началото на годината, в сравнение с повишението им от едва 2.9% през цялата изминала година.

Анализаторите прогнозират, че Фед ще запази равнището на лихвите непроменено поне докато се отчете трайно понижение на основния индекс на потребителските цени в САЩ.

Данните не доведоха до съществено изменение в нивата на търговия на долара спрямо останалите основни валути. Към момента едно евро се разменя на нива от 1.3545 долара.