Инфлацията в САЩ се понижава до 0.4% през април

392
Инфлацията в САЩ се понижава до 0.4% през април

Инфлацията през април в САЩ е регистрирала понижение, дори и на фона на ръста в цената на бензина в най-голямата световна икономика.

Индексът на потребителските цени в САЩ се е повишил с 0.4% през изминалия месец, на фона на повишението му с 0.6% през март, посочиха данни на министерството на труда. Данните бяха леко под средните очаквания на анализаторите.

През април цената на бензина в САЩ се е повишила с нови 4.7%, след повишението си от значителните 10.6% през март, посочиха още данните.

Основният индекс на потребителските цени, който не отчита влиянието на цените на храните и горивата е отбелязал повишение от 0.2% през месеца.

За първите четири месеца на годината инфлацията в САЩ е възлязла на 4.8% на годишна база, или близо два пъти повече от тази за цялата изминала година в размер на 2.5%.

Причината за значителното й повишение почти изцяло се крие в поскъпването на храните и горивата в най-голямата световна икономика.

Без да се отчита повишението на последните обаче, инфлацията се е повишила с едва 2.2% през април на годишна база, в сравнение с 2.6% за цялата изминала година.

Енергийните цени в САЩ се повишават с 25.3% на годишна база от началото на годината, в сравнение с повишението им от едва 2.9% през цялата изминала година.

Анализаторите прогнозират, че Фед ще запази равнището на лихвите непроменено поне докато се отчете трайно понижение на основния индекс на потребителските цени в САЩ.

Данните не доведоха до съществено изменение в нивата на търговия на долара спрямо останалите основни валути. Към момента едно евро се разменя на нива от 1.3545 долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg