Инфлацията в САЩ през изминалия месец е възлязла на 0.7%, което бе и най-високата й стойност от 20 месеца насам. За повишението й обаче е съдействал ръстът на цените на бензина.

Основният индекс на потребителските цени, който не отчита изменението на силно волатилните такива на храните и горивата е отбелязал ръст от 0.1%, което се оказа под средните очаквания на анализаторите и намали притесненията на пазара за евентуално по-нататъшно повишение на лихвите.

Резултатът доведе до силно повишение на щатските индекси, като индексът Dow Jones се повиши с 98.12 пункта, или 0.7%, до ниво от 13 651.84. Силно повишение регистрира и технологичният Nasdaq, добавил към стойността си близо 1%, до ниво от 2 624 пункта.

Доларът регистрира по-нататъшно повишение спрямо японската йена, като към момента се разменя на нива, близки до най-високата си стойност за деня, при 123.65 йени за един щатски долар.

Загуби отбеляза щатската валута спрямо еврото, но като към момента едно евро се разменя на нива от около 1.3340 долара. Британският паунд също поскъпна спрямо долара, като към момента един паунд се разменя на нива от 1.9750 долара, спрямо най-ниската му стойност за деня от 1.9686 долара.

В отделен доклад стана ясно, че дефицитът по текущата сметка на САЩ се е повишил с 2.5% за периода януари-март, до ниво от 192.6 млрд. долара, в сравнение със стойността му от 187.9 млрд. долара през четвъртото тримесечие на миналата година.

Фючърсите на суровия петрол с доставка през юли се повишиха с 24 цента, до ниво от 67.89 долара за барел по време на търговията му на нюйоркската фондова борса.