Равнището на инфлацията в Словения с годишно натрупване през юни се повиши до 7 процента - най-високото от шест години - заради поскъпването на горивата и енергията, съобщи днес правителството, цитирано от Асошиейтед прес.

Словения, която влезе в Европейския съюз (ЕС) през 2004 година, и въведе еврото миналата година, дълго имаше едно от най-ниските равнища на инфлацията в блока, допълва БТА.

През последната година равнището на инфлацията се е удвоило, достигайки 7 процента за първи път от декември 2002 година, и според официални представители причината за това е най-вече поскъпващият бензин.

Цените са се повишили с 0.9 процента през юни спрямо май, съобщи статистическата служба на страната. Цените на горивата и енергията са нараснали с 20.7 процента през последните 12 месеца. Само цената на бензина е нараснала с близо 50 процента от миналата година.

Храните в Словения също са поскъпнали, като цените им са се повишили с около 11 процента, а цените на услугите са се нараснали с около 5 процента, съобщи правителството.