Инфлацията във Великобритания превиши желаните от централната банка на страната 2% за 12-и пореден път през април, което кара анализаторите да очакват по-нататъшно повишение на лихвите в усилията за намаляването й.

През изминалия месец индексът на потребителските цени във Великобритания се е повишил с 2.8% на годишна база, след като през март отбеляза повишение от 3.1%, което бе и най-голямото й месечно повишение от 1997 година насам. Резултатът отговори на средните очаквания на анализаторите.

На месечна база индексът е регистрирал повишение от 0.3%, посочиха още изнесените данни.

На десети май централната банка повиши равнището на лихвите до 5.5% на годишна база, което бе и най-високото им равнище от шест години насам. Фючърсите на търговия на краткосрочните лихви сочат, че инвеститорите очакват още едно тяхно повишение.

Паундът се понижи с 0.2%, до ниво от 1.9774 долара за паунд след оповестяването на данните, на фона на нивото му на търговия от 1.9803 долара за паунд преди изнасянето им.

На 18 април британската валута се повиши до рекордна стойност от 2.0133 долара за паунд, след което отново се върна под психологическото ниво от 2 долара за паунд.

Основният индекс на потребителските цени, който не отчита промяната в цените на храните и горивата е отбелязал повишение от 1.8%, в сравнение с 1.9% месец по-рано.

Ръстът на инфлацията се предопределя и от добрите перспективи за повишение на британската икономика и през тази година, която се очаква да се повиши с 3% на годишна база.