Инфлацията във Великобритания се повиши до по-високо ниво от очакваното през юни, като храните и обзавеждането поскъпват, убеждавайки инвеститорите, че Централната банка на Англия ще продължи да повишава лихвите.

Потребителските цени нарастват с 2.4% на годишна база, след като отчетоха ръст от 2.5% през май. Очакванията на икономистите бе за стойност от 2.3%. Инфлацията, след изключване на храните, алкохола и цигарите, е 2% през юни - най-високата стойност от десетилетие.

Британският паунд се повиши до 26-годишен връх, като инвеститорите залагат на поне още едно повишение на лихвите. Централната банка направи пето повишение за година, до ниво от 5.75% през месеца.

Лирата скочи до 2.0452 долара, от 2.0377 долара преди данните.

Спрямо година по-рано, храните и алкохолът са поскъпнали с 4.8%, а обзавеждането с 3.8%. Цените на електрониката са се понижили с 9.8%, а облеклата и обувките падат с 3.2%.

Цената на електричеството, газта и другите горива се понижава с 1.9 на сто. Centrica Plc, най-голямата компания за доставка на енергийни ресурси, намали цените на газта и тока два пъти през тази година.

Петролът е поскъпнал с 14% от началото на юни и достигна цени над 74 долара за барел, най-високи от близо година, а цените на природния газ във Великобритания се повишиха до нивата от декември. Ръстът на енергийните ресурси вероятно няма да позволи нови понижения в цените на комуналните услуги.