Инфлацията във Великобритания се е понижила до най-ниската си стойност от седем месеца насам при ниво от 2.5% на годишна база. За сравнение, инфлацията възлезе на 2.8% през април.

Резултатът се оказа и под средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха инфлация в размер на 2.6% през април на годишна база.

На месечна база инфлацията в страната е възлязла на 0.3% през май.

Повишението на цените във втората най-голяма европейска икономика е превишило желаните от централната банка 2% за тринадесети пореден месец, въз основа на което анализатори и инвеститори очакват поне още едно повишение на лихвите в страната през настоящата година.

Понижението на инфлацията през май се е предопределило от намаляването на ръста на цените на енергийните ресурси, както и тези на храните и дрехите.

Направените на 16 май прогнози на английската централна банка сочат намаляване на инфлацията до 2% през следващите две години.

Основният индекс на потребителските цени, който не отчита изменението на цените на храните и горивата се е повишил с 1.9% през май, в сравнение с 1.8% през април, съвпадайки с най-високата си стойност от 1997 година насам.

Допълнително риск за инфлация се внася и от споразуменията за повишаване на заплатите на работниците в страната, както и от очакваните нови рекордни бонуси с приключването на годината.

В отделен доклад стана ясно, че търговският дефицит със стоки на страната се е понижил до 6.3 млрд. паунда през април, което бе и най-ниската му стойност от октомври 2005 година насам. Резултатът отново се оказа по-нисък от средните очаквания на анализаторите, прогнозирали дефицит в размер на 7 млрд. паунда.