Инфлацията във Великобритания се е повишила изненадващо през февруари до второто си най-високо ниво от десет години насам, с което карат анализаторите да очакват по-нататъшно повишение на лихвите от централната банка на страната.

През изминалия месец инфлацията в страната е възлязла на 2.8% на годишна база, на фона средните очаквания на анализаторите за стойност от 2.7%.

В резултат на спекулациите за повишение на лихвите, британският паунд отбеляза повишение спрямо долара, като нарасна до ниво от 1.9586 долара за паунд, в сравнение с 1.9453 долара преди изнасянето на данните. Към момента паундът се търгува на ниво от близо 1.9600 долара за паунд.

Централната банка на страната повиши равнището на краткосрочните лихви три пъти от август миналата година в борбата си срещу инфлацията.

Анализаторите повишиха очакванията си за ново увеличаване на лихвите с 25 базисни пункта през юни, което да ги отведе до ниво от 5.5% на годишна база.

На 14 февруари централната банка на страната прогнозира ръст на британската икономика над 3% през тази година, което би било най-голямото й повишение от 2004 година насам.

На 8 март европейската централна банка завиши равнището на лихвите в еврозоната с 25 базисни пункта до ниво от 3.75% на годишна база.