След като изминалата седмица бе поредна рекордна седмица за щатските индекси, анализатори и инвеститори започват да се чудят дали те ще продължат да се повишават до нови рекордни нива, или ще отбележат корективно поевтиняване.

По-нататъшна яснота относно посоката им най-вероятно ще се даде от решението на Фед относно лихвите в САЩ, както и изказванията на резерва за състоянието на щатската икономика.

През изминалата седмица изнесените макроикономически данни бяха разнопосочни, като настроението на пазара остана положително, на фона на продължаващите добри тримесечни данни, както и на такива за продължаваща активност при сделките за сливания и поглъщания.

В сряда FOMC ще вземе решение относно лихвите в САЩ, като средните очаквания на анализаторите са, че те ще бъдат запазени на настоящото им ниво. Това, което ще следят инвеститорите в изказванията след решението е дали ще се намекне, че те ще бъдат понижени на следващата среща.

Допълнителна яснота за бъдещата политика относно лихвите може да бъде дадена и след данните в петък относно ръста на индекса на производствените цени. Очакванията са за ръст на показателя от 0.7% през април, което би било под отбелязаното му повишение от 1% през март.

Интерес ще представляват и данните за продажбите на дребно, като прогнозите са за повишението им с 0.2% през април, на фона на нулевия им ръст предходния месец.

През изминалата седмица широкият индекс Standard & Poor's 500 премина психологическото ниво от 1 500 пункта за пръв път от близо седем години насам, а Dow Jones industrial average завърши седмицата при нова рекордна в историята си стойност.

По-нататъшното движение на щатските индекси ще продължава да се предопределя и от излизащите тримесечни отчети на щатските компании, като утре резултатите си ще изнесе компания Walt Disney Co., която е компонент на Dow, както и технологичният гигант Cisco Systems Inc.

В сряда тримесечните си резултати ще изнесат и от най-големия световен производител на автомобили за първото тримесечие - японската Toyota Motor Corp.

Еврото се търгува в относителни тесни граници спрямо долара, също в очакване на решението относно лихвите в САЩ.

Намек за тяхното понижение при следващата среща на резерва може да доведе и до ново поскъпване на единната валута, която се търгува на близо половин цент под историческия си максимум. Към момента едно евро се разменя на нива от около 1.3600 долара.