Инвеститорското доверие в Германия се е понижило до най-ниската си стойност от 15 години насам, в резултат на нарасналите опасения за навлизане на най-голямата световна икономика в рецесия, което би довело до значително забавяне на ръста на водещата европейска икономика.

Индексът на института ZEW се е понижил до минус 41.6 пункта за настоящия месец, което бе и осмият му пореден месечен спад. За сравнение, през предходния месец показателят отчете стойност от минус 37.2 пункта.

Средните очаквания на анализаторите бяха за стойност от минус 40 пункта за настоящия месец.

Анализатори от инвестиционни банки, като Goldman Sachs Group Inc. и Merrill Lynch & Co. прогнозираха, че щатската икономика може да изпадне в рецесия през настоящата година.

Тези очаквания повишиха опасенията, че това ще нарани сериозно експортно ориентираните страни от Европа, сред които се причислява и Германия.

Междувременно се очаква немската икономика да е забавила ръста си през изминалата година до 2.5%, в сравнение с 2.9% през предходната година. За настоящата година анализаторите очакват ръст от едва 1.9%.

Данните допринесоха за продължаващото понижение на водещите европейски индекси, като този, следящ изменението при книжата на 600-те водещи европейски компании - Dow Jones Stoxx 600, се понижи с нови 0.3% днес, до ниво от 341.56 пункта.

От началото на годината немският DAX 30 е загубил около 4% от стойността си.

Лошите новини за немската икономика обаче не идват само от тези за финансовия сектор. Високите енергийни цени, предопределени от рекордните нива на петрола, подхранват инфлацията и намаляват шансовете за по-агресивна политика по отношение на лихвите от страна на ЕЦБ.

Кризата на имотните и ипотечните пазари в САЩ се усеща все по-засилено и в Европа, което допълнително натежава над очакваното развитие на икономиката й.