Инвеститорското доверие в Германия се е понижило до най-ниската си от петнадесет години насам стойност през юни, като растящата инфлация влошават очакванията на инвеститорите за развитието на водещата европейска икономика.
През юни индексът ZEW отчитащ доверието в Германия, се е понижил до минус 52.4 пункта, което е и най-ниската му стойност от декември 1992 година насам.

За сравнение месец по-рано показателят възлизаше на минус 41.4 пункта. Средните очаквания на анализаторите бяха за стойност от минус 42.5 пункта.

Негативният резултат е бил предопределен още от високите разходи по заемане на средства във водещата икономика.

През настоящия месец, председателят на ФЕД обяви, че европейската банка може да прибегне до повишение на лихвите в борбата си срещу растящата инфлация.

Подобно действие би се отразило негативно върху резултатите на европейските компании, които и без това усещат негативния ефект от скъпото спрямо долара евро. Еврото е поскъпнало с близо 16% за последната една година.

Рекордните цени на петрола и горивата, както и на хранителните суровини на стоковите пазари, са други фактори, които се очаква да се отразят отрицателни на и без това слабия ръст в потребителските разходи в германия.

Въпреки тези фактори немската икономика регистрира най-голямото си от 12 години насам повишение през първото тримесечие на настоящата година.

Прогнозите на централната банка на страната са за повишение на икономиката на страната с 2.3% през тази година, в сравнение с 1.9% по-рано.