Инвеститорското доверие в Германия се е повишило до 11-месечен максимум през май, свидетелствайки за стабилното развитие на най-голямата европейска икономика.

Индексът ZEW относно инвеститорските и анализаторските очаквания за развитието на икономиката се е повишил до 24 пункта, което бе и най-високата му стойност от юни миналата година насам, след като през предходния месец април стойността му възлезе на 16.5 пункта.

Средните очаквания на анализаторите бяха за стойност на показателя от 23 пункта за настоящия месец.

За повишението е съдействало продължаващото добро представяне на немската икономика, подкрепяна от ръста на износа и понижението в равнището на безработицата.

Анализаторите очакват ръст на немската икономика от 2.7% за настоящата година, на фона на повишението й от 2.8% през изминалата.

Доброто развитие на немската икономика е в основата на силното представяне и на тази на еврозоната, която през изминалата година отбеляза повишение от 2.7%, което бе и най-голямото й такова от 2000-та година насам.

Европейската Комисия завиши прогнозата си за ръста на икономиката на региона до 2.7% за тази година, което може да доведе до това ръста да превиши този на щатската за пръв път от 2001 година насам.

Индексът на института ZEW относно текущите условия се е повишил до 88 пункта през май, в сравнение със стойността му от 76.9 пункта миналия месец. И тук резултатът значително превиши средните очаквания на анализаторите за стойност на показателя от 79 пункта.

Ръстът на немската икономика през първото тримесечие възлезе на 0.5%, в сравнение с четвъртото на миналата година, което се оказа над прогнозите тя да се повиши едва с 0.3%V

За първите три месеца машинните поръчки в Германия са се повишили с 29% на годишна база, по данни, изнесени на 30 април.

През април равнището на безработица в страната се понижи до шестгодишен минимум, достигайки 9.2%, а продажбите на дребно през месеца са нараснали с най-много от пет месеца насам.

Като заплаха пред бъдещото развитие на немската икономика продължава да стои поскъпването на еврото, правещо немските стоки относително по-скъпи на международните пазари, както и очакваното по-нататъшно повишение на лихвите от страна на ЕЦБ до края на годината.

Въпреки положителните данни, единната валута се търгува на ниво близко до най-ниското й за деня спрямо щатската валута. Към момента едно евро се разменя на нива от 1.3440 долара.