Иран планира реформа на националната си валута чрез премахване на няколко нули, тъй като продължаващата години наред инфлация в двуцифрено изражение е обезценила иранския риал. Това съобщи Франс прес, позовавайки се на вицепрезидента на централната банка Хосеин Газави, цитиран от в. "Сармайех".

Газави изтъкна, че за целта е създаден специален комитет към централната банка. Той не уточни кога ще бъде осъществена реформата, но посочи, че вече се предприемат мерки за подготовка на населението за промяната. Според него заради продължаващата години наред двуцифрена инфлация в момента банкнота от 10 000 риала има покупателна способност колкото 25 риала преди 30 години.

Един американски долар сега се разменя за 9650 риала спрямо 70 риала по време на ислямската революция през 1979 година.

Централната банка е пуснала наскоро "банкови чекове" със стойност съответно 500 000 риала (35 евро) и 1 000 000 риала (70 евро), "със същата функция като банкнотите", по думите на президента на институцията Тахмасаб Мазахери.

Върху тези чекове от едната страна е изписана номиналната им стойност, а от другата от нея са премахнати четири нули. В процес на подготовка е такъв "банков чек" със стойност 2 000 000 риала (около 140 евро).

Централната банка вече има монопол над издаването на банкови чекове, тъй като така според нея се контролира по-добре инжектирането на ликвидности в икономиката, смятано за причина за инфлацията, достигнала 26 процента на годишна основа през юни.

Източник:БТА