Испанското правителство одобри бюджет за 2013 г., белязан от строги икономии, на фона на силни социални протести и връщане на напрежението на пазарите, които са нетърпеливи четвъртата икономика в еврозоната да поиска спасителна помощ.

"Това е бюджет във време на криза, но именно за да излезем от тази криза", обясни говорителката на правителството Сорая Саенс де Сантамария след вчерашното му заседание.

Бюджет, белязан "повече от съкращаването на разходите (58% от бюджета), отколкото от създаването на нови приходи" (42%), уточни тя.

В рамките на тези ограничения "перата, които се увеличават, са пенсиите за прослужено време, стипендиите (в образованието) и лихвата по държавния дълг", заяви Сантамария.

Консервативното правителство, което планира да спести 39 млрд. евро през 2013 г., пое ангажимент да намали публичния дефицит до 6.3% от БВП през 2012 г. и до 4.5% през 2013 г., но страда от липса на доверие от пазарите след високия дефицит от 8.9% през 2011 г. спрямо обещаните 6%.

За да успокои инвеститорите, планът за реформи, одобрен днес с бюджета, включва "създаването на независим бюджетен орган, който ще отговаря за предвиждането на отклоненията в бюджета и за контрола върху прозрачността", съобщи Сантамария, цитирана от БГНЕС.

Европейската комисия изрази задоволство от новите реформи, като заяви, че амбициозните мерки представляват важна крачка за страната.

"Този пакет реформи съдържа конкретни, амбициозни и добре насочени мерки", заяви еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.