Износът на Германия през април се е повишил с 13.1% на годишна база, докато износът на страната е нараснал с 8.9% през същия месец, посочиха изнесени официални статистически данни.
Търговският излишък на най-голямата европейска икономика се е повишил до 15 млрд. евро през април, в сравнение с 11 млрд. евро година по-рано.

През предходния месец март излишъкът по търговското салдо на страната възлезе на значително по-голямата стойност от 18.4 млрд. евро, посочиха още данните.

Излишъкът по текущата сметка на Германия е възлязъл на 9.6 млрд. евро, посочиха още данните, като резултатът бе под средните очаквания на анализаторите за излишък в размер на 12 млрд. евро и значително под стойността му от март в размер на 17.2 млрд. евро.

Не особено положителните данни за немската икономика допринесоха за понижението на немския основен индекс, който до момента загуби близо 0.5% от стойността си, при ниво от 7 583 пункта, следвайки понижението на щатските и азиатските индекси. Това е и петият пореден ден на спад за индекса DAX 30.

Данните допринесоха и за продължаващото силно поевтиняване на еврото спрямо долара. Към момента единната валута се търгува при ниво от 1.3390 долара за едно евро, като най-ниската достигната за деня стойност при валутната двойка бе на ниво от 1.3381 долара за едно евро.

По-рано през деня еврото се търгуваше на нива над 1.3400, като най-високата му стойност за деня бе при ниво от 1.3433 долара за евро.

Поскъпването на долара спрямо останалите основни валути, стартирало преди няколко дни, бе и в основата на поевтиняването на златото и останалите метали. Вчера фючърсите на благородния метал завършиха деня с понижение от 9.1 долара, до ниво от 660.3 долара с доставка през юни. Понижението на металите продължава и през днешния ден, на фона на продължаващото поскъпване на "зелените пари".