Щатският долар може да падне до под 75 йени през следващата година, след като се превърне в "най-слабата валута" в света поради програмата за количествено улесняване на Федералния резерв, пише Bloomberg, позовавайки се на прогнози на JPMorgan & Chase Co.

Централната банка на САЩ, заедно с централните банки на Япония и Европа, ще запазят лихвените проценти на рекордно ниски нива през 2011 г., тъй като се опитват да повишат икономическия растеж, казва Тохру Сасаки от JP Morgan, която е втората най-голяма щатска банка по активи.

В зависимост от инфлацията и трудовия пазар ФЕД може да предприеме и допълнителни мерки след решението си за изкупуването на държавни облигации за 600 млрд. долара.

"САЩ има най-големия дефицит по текущата сметка в света, но запазва лихвите близо до нула," казва Сасаки. "Доларът няма да може да избегне статута на най-слаба валута."

ФЕД обяви на 3 ноември, че ще купува облигации за 75 млрд. долара всеки месец до юни, за да ограничи цените на кредитите. Основната лихва на централната банка на САЩ е 0.25% от декември 2008 г. насам. Централната банка на Япония пък намали на 5 октомври основната си лихва до между нула и 0.1% и стартира програма за изкупуването на активи за 5 трлн. йени (59.9 млрд. долара).

Доларът се търгуваше срещу 83.38 йени по-рано днес, след като падна до 15-годишен минимум от 80.22 йеи за долар на 1 ноември. Дъното на щатската валута след Втората световна война е 79.75 йени за долар, достигнато през април 1995 г. Доларът поевтинява спрямо 12 от 16-те най-търгувани валути през тази година, според данни на Bloomberg.