Всеки родител е минал поне веднъж през живота си през ужаса, наречен глисти. Постоянно напомняте на наслeдниците си да си мият ръцете и да не се хранят с нечистотии и въпреки това детето се сдобива с тези неприятни чревни червеи. Защо се получава това?

Глистите се хранят със захар - т.е колкото повече сладкиши позволявате, толкова по-гостоприемна е тази среда за тях. Особено малките деца могат да се заразят за отрицателно време.


Прародител на глистите е открит в организма на маймуните. В пещера с останки от преди 10 000 години са окрити т.нар. пинчервеи - далечен роственик на познатия в днешно време глист. Тези неприятни врадители успяват невероятно бързо да се адаптират и са доста упорити при лечение.

Особено в началното училище заразата достига до 50% при учениците. Червеите са бели и с дължина до 13 милиметъра при женските екземпляри. Мъжките екземпляри за с по-малки размери, почти наполовина. Най-предпочитаните гостоприемници са деца между 4 и 11 години. По-рядко се наблюдават възрастни пациенти с глисти, пише Science Alert.

Повторното заразяване минава през ноктите и ръцете и затова при първи признаци на болестта, незабавно потърсете лекарска помощ. Колкото по-бързо бъде приложено лечение, толкова по-успешно ще е то.


Основните правила, които трябва да бъдат спазвани, са редовно и старателно миене на ръцете, сменяне на личното и спално бельо, пране на висока температура и задължително гладене.