Китай може да повиши двойно лихвите и да нареди на банките да заделят повече пари към резервите си, за да намали броя на заемите, след като икономическият ръст достигна 11.1 % през първата четвърт на годината, сочат резултатите от изследване.

Основната лихва ще бъде повишена от 6.39 %, смятат 14 от 19 икономисти, запитани от Bloomberg вчера. А 11 от 17 предвиждат, че на банките ще бъде наредено да отделят поне три пъти повече пари за резерви.

Премиерът на страната полага усилия да не позволи на капитала от рекордния търговски излишък да задуши икономиката, която се разраства с второ най-бързо темпо за последните 12 години, дори и при ниво на лихвите, близко до най-високото за последните 8. Предизвикателството му е да забави ръста, без да предизвика поражения на пазара на недвижими имоти и на фондовия пазар.

Брутният вътрешен продукт на Китай ще нарасне до 10.4 %, според прогнозата на 17 икономисти, участвали в изследването от ниво от 9.9%, преди днешните резултати да бъдат оповестени.

През изминалата година Народната Банка на Китай увеличи лихвите три пъти, а минималните задължителни резерви шест пъти. Правителството също така ограничи използването на земята, одобрението на проекти и намали отстъпките при износ на стомана и платове с цел да ограничи инвестициите.

Цените се повишават с 3.3% през Март, което е най бързото покачване от повече от 2 години насам и което превиши лимита от 3% за 2007 г., предвиден от централната банка. 2.7 % от увеличението през първата четвърт на годината е при храните.

Инвестициите в градските райони се повишават с 25.3 % през периода ,при повишение от 24.5 % за цялата 2006-а. Същите отчетоха увеличение от 29.8 % за първото тримесечие на миналата година.

Китайският индекс CSI 300 скочи с 4.2 % от 1.56 следобед в Шанхай, след като бе спаднал с 4.7 процента от рекордно ниво вчера след спекулации, че икономическият растеж може да принуди правителството да увеличи лихвите. Индексът нарасна с 34 % след спада от 9%, регистриран на 27 февруари.

Банките се задължават да задържат и да не заемат 10.5% от депозитите си след покачването от 0.5%, регистрирано на 16 април. Всяко едно такова увеличение изхвърля 170 милиарда юана ( 22 милиарда долара) от финансовата система.

Ръстът при заемите не се е намалил. Банките са отпуснали нови заеми в размер на 1.4 трилиона юана през първото тримесечие на годината, което е почти половината от всички заеми за изминалата година.

По-високите лихви може да окажат влияние на фондовия пазар. Домакинствата и компаниите преориентират спестяванията си към фондовата борса, тъй като при ниво на годишната лихва от 2.79 при влоговете, инфлацията прави възвръщаемостта негативна.