Китайският премиер Вън Дзябао отхвърли възможността да се позволи повишаване на обменния курс на юана, предаде Ройтерс.

На пресконференцията след среща на високо равнище с представители на ЕС, премиерът определи като несправедливи исканията за повишаване на обменния курс на юана.

„В тази международна финансова криза, каквато рядко е виждана в историята, поддържането на стабилен обменен курс на юана подпомогна китайското икономическо развитие и помогна на световното икономическо възстановяване", подчерта той. „Някои страни искат, от една страна, юанът да поскъпне, а от друга въвеждат протекционистични мерки срещу Китай", посочи Вън.

Неотдавна САЩ предприеха серия от мерки за забавяне на вноса на конкурентните китайски стоки в областта на производството на стомана, гуми и хартия. „Изправени пред настоящите сложни икономически условия, трябва да се справим по подходящ начин с търговските проблеми и да не се занимаваме с търговски протекционизъм.

Надявам се, че ЕС ще отслаби своя контрол по износа на високотехнологични стоки за Китай", добави Вън. Трънливият въпрос за обменния курс на юана доминираше на двудневните преговори между ЕС и Китай, проведени в Нандзин.

ЕС е най-големият търговски партньор на Китай, който приема 20% от китайския внос и има голям двустранен търговски дефицит със страната.

Източник: БГНЕС