Европа и еврото ще останат сред най-важните сфери на инвестиции за китайските валутни резерви, информира Bloomberg, позовавайки се на високопоставен служител на Централната банка на Китай.

Това беше и поредният жест на подкрепа от страна на Китай към Европа.

"Еврото и европейските финансови пазари са важна част от световната финансова система и са били, са и ще бъдат един от най-важните сфери на инвестиции за китайските валутни резерви," казва заместник-управителят на Централната банка на Китай И Ганг в свое изявление на сайта на финансовата институция.

По-рано тази седмица вице-премиерът на Китай Ли Къцян демонстрира доверие към финансовите пазари на Испания и обеща, че неговата страна ще закупи още испански държавен дълг.

Китайските резерви в чуждестранна валута са най-големите в света на стойност 2.65 трлн. долара, което дава по-голяма възможност на страната да инвестира в дълг на изпаднали в затруднение европейски държави.

"Въз основа на принципа на диверсификацията, инвестирането на чуждите резерви в дълг на страни от Еврозоната не само ще помогне за запазването на финансовата стабилност както на Европа, така и на световния пазар, но и ще увеличи доходността от инвестирането на резервите," казва И Ганг.