Китай повиши лихвите за трети път от март насам, за да охлади икономиката, която се разраства с най-бързи темпове от 12 години насам, както и да задържи инфлацията, съобщава Bloomberg.

Китайската народна банка обяви, че от утре годишната лихва по заеми се покачва от 6.57% на 6.84%, което е най-голямата й стойност от осем години насам. Годишната лихва по депозитите се повишава от 3.06% до 3.33%.

Увеличенията целят да намалят заемите и инвестициите, които се засилиха, на фона на рекорден износ и икономически ръст от 11.9%, отбелязан в страната за второто тримесечие на годината. През юни цените скочиха до най-високи стойности от три години насам.

Експерти коментираха, че увеличението е полезно за страната и че 27-те базисни пункта дори може да се окажат недостатъчни и до края на годината да има още едно увеличение.

Инфлацията в страната се увеличи с 4.4% главно заради нарастващите цени на хранителните продукти. Това прави възвращаемостта по депозитите недостатъчна и в резултат хората все повече инвестират в ценни книжа, а за правителството става по-трудно да охлади фондовия пазар.

Инвестирането в дълготрайни активи се увеличи в градските райони с 26.7% за първата половина на годината, докато за цялата 2006 година бе нараснало с 24.5%.

За първите шест месеца годината стойността на износа на Китай надвиши вноса със 112.5 млрд. долара, което е увеличение от 84%, в сравнение с миналата година. След като почти удвои стойността си през 2006 г., индексът CSI 300 се покачи с 95% тази година.

От статистическото бюро на страната заявиха, че комбинацията от покачващи се цени на хранителните продукти, високи цени на акциите и имотите, и прекалено високата ликвидност от търговския излишък „могат да доведат до увеличение на инфлацията“.

За да направят спестовните сметки по-популярни, властите приеха закон, който дава на кабинета право да намали 20-процентния данък върху лихвените печалби. Напомняме, че през май, в опит да охлади фондовия пазар, правителството увеличи данъка върху търговията с ценни книжа.

За първите шест месеца на годината, банките са отпуснали нови заеми в размер на 2.5 трилиона юана (335 млрд. долара), което е 80% от цялата сума за миналата година.

Тази година Централната банка вече пет пъти нареди на кредиторите да заделят по-големи резерви. Правителството възнамерява да набере средства като продаде облигации за 1.55 трилиона юана, като част от плана за основаване на агенция, която да управлява част от 1.3 трилина юана, които държавата притежава под формата на валутни резерви.

Нациналната комисия за развитие и реформи предвижда, че търговският излишък ще се разрастне от 177.5 млрд. долара за 2006 г., до рекордните между 250 млрд. и 300 млрд. долара тази година.

През юни премиерът призова за „умерено затягане“ на валутната политика, като изтъкна бързия ръст в инвестициите и индустриалното производство, излишъка от капитал във финансовата система и опасността от увеличение на инфлацията.