Китай позволи рязка промяна в обменния курс на юана днес, който достигна нов връх спрямо долара преди предстоящите празници в Китай.

Този ход, според някои, представлява един вид отстъпка спрямо щатските законодатели, които твърдят, че китайската валута е подценена.

Китайската централна банка определи обменен курс от 6.6997 юана за долара, което представлява ръст от 0.17% в сравнение с вчерашното ниво от 6.7110. Това също така е деветата поредна сесия, в която китайската валута бележи рекорд.

Поскъпването на юана през последните две седмици е най-голямото в сравнение, с който и да е подобен период, откакто Китай „развърза" валутата си от долара през 2005 г.

Фиксингът за днес също така отбелязва първи път, в който откакто Пекин управлява курса на юана спрямо кошница от валути, позволява на валутатата си да поскъпне над нивото от 6.7 юана за долара.

Фондовите и валутните пазари в Китай ще бъдат затворени от днес заради Есенния фестивал и ще отворят в понеделник.

Щатският долар днес поевтиня почти срещу всички основни валути, а трейдърите са предпазливи преди очакваното по-късно днес решение на Федералния резерв на САЩ за лихвите.