Китай излезе с официално предупреждение към финансиста Джордж Сорос – „Внимавай да не поведеш война с юана."

Посланието идва под формата на статия, публикувана в ежедневника People's Daily със заглавие "Обявяване на война на китайската валута? Ха-ха."

Известно е, че People's Daily е трибуна на Комунистическата партия на Китай.

"Войната на Сорос с юана и хонконгския долар няма да успее, в това няма съмнение," се предупреждава в статията, написана от човек от министерството на търговията на Китай, според Financial Times.

Това предупреждение идва в момент, когато китайските власти полагат големи усилия, за да убедят всички да повярват в юана отново. Китайската валута е поевтиняла с около 5.7% от август насам, когато Централната банка на Китай я обезцени за първи път.

Вижте още: Джордж Сорос: Европейският съюз е пред разпадане

Що се отнася до Сорос, миналата седмица милиардерът инвеститор сподели пред Bloomberg TV, че е заложил срещу S&P 500, азиатските валути и икономиките, свързани с производството на суровини.

Сорос не спомена конкретно юана или хонконгския долар, но заяви, че Китай е една от "основните причини" за световния мечи пазар и че на страната вероятно й предстои твърдо приземяване.

Това не е първата валутна битка на Сорос.

През 1992 г., той "бетонира репутацията си като водещ валутен спекулант в света", след като "разори Централната банка на Великобритания" и спечели 1 млрд. долара от това, че залагаше срещу британския паунд.

Сорос е обвиняван и за спекулативни атаки срещу азиатски валути по време на финансовата криза в Азия през 1997 г.

При всички случай Сорос не изглежда оптимистично настроен по отношение на Китай, а управляващите в страната не са доволни от това.