Китай провежда „стрес тестове" в трудоемките експортно ориентирани сектори на страната, за да види на какво поскъпване на юана могат да издържат компаниите, информира CNBC, позовавайки се на публикация на местния 21st Century Business Herald.

Вестникът цитира източници от индустрията, според които резултатите от теста, проведен от Министерството на търговията и Министерството на промишлеността и информационните технологии, ще се използват при бъдещата политика на правителството по отношение на юана.

В публикацията също така се казва, че тези тестове не означават, че Пекин се готви да позволи на юана да поскъпне, след като замрази стойността му спрямо долара от средата на 2008 г., опитвайки се да предпази компаниите износители от световната финансова криза.

Публикацията отбелязва рядка дискусия в китайските медии за това доколко юанът може да поскъпне и идва на фона на нарастващите спекулации, че Пекин може би всеки момент ще позволи поскъпването на валутата да продължи.

Според първоначалните резултати от тестовете, които са се фокусирали върху компании износителки на текстилни продукти, облекла, обувки и играчки, всеки процентен пункт от оскъпяването на юана ще намали с един процентен пункт маржа на печалбата им. Това би било сериозен удар за рентабилността на компаниите тъй като нетният марж на печалбата им често е само между 3 и 5%, според вестника.

Китай е последователен в твърденията си, че ще запази нивото на юана. Тази линия на политика беше потвърдена вчера от Министерството на търговията вчера.

Вчера група от 15 щатски сенатори пък заяви, че валутната политика на Китай на практика представлява субсидия за компаниите и призова Министъра на търговията на САЩ Гари Лок да обмисли действия спрямо китайския внос.