Китай намали основния лихвен процент за трети път в последните два месеца, за да стимулира растежа, тъй като световната финансова криза спъва четвъртата най-голяма икономика в света, информира Bloomberg.

Основната лихва беше намалена от 6.93% до 6.66%, обяви Централната банка на Китай на уебсайта си днес. Лихвата по депозитите пада от 3.87 до 3.60% като промените влизат в сила от утре.

Намаляващото търсене за износни стоки от Китай и падащите цени на жилищния пазар заплашват да доведат до икономически спад, след като растежът намаля през миналото тримесечие до най-ниското си ниво от пет години насам. Правителството увеличи данъчните облекчения за износителите, намали цените за купувачите на жилища и обеща по-големи разходи за инфраструктура с цел защита на работни места и поддържане на икономическия растеж.

Индикациите за спад в икономическата активност обхващат сектора на недвижимите имоти, промишленото производство, поръчките за износ и 69-процентния спад на индекса CSI 300 от началото на годината.

Производството на страната е нараснало през септември с най-малко от шест години, а поръчките през третото тримесечие са паднали до най-ниското си ниво от 2005 г. Броят на продадените жилища е намалял с 55.5% и 38.5% на годишна база в Пекин и Шанхай през първите осем месеца на годината.

Икономиката на Китай бележи ръст от 9% през третото тримесечие, в сравнение с 11.9% за цялата минала година. Растежът бележи спад в пет поредни тримесечия.

По-слабият световен икономически растеж ще намали търсенето на китайски стоки. Икономиките на развитите страни ще нараснат само с 0.5% следващата година, което ще е най-малкият ръст от 1982 г. насам, прогнозира Международният валутен фонд.

Китай намали лихвените проценти по кредитите за първи път от шест години на 15 септември- денят, в който щатската инвестиционна банка Lehman Brothers подаде заявление за банкрут. Намалението беше последвано от още едно на 8 октомври, след като Федералният резерв на САЩ и пет други централни банки координирано намалиха лихвите като част от борбата с финансовата криза.

Централната банка на Китай спря поскъпването на юана спрямо долара в средата на юли и увеличи годишните квоти, които ограничават кредитирането от страна на банките, за да запази работни места и да стимулира растежа.

През юли Китай пренасочи усилията си от борбата с инфлацията към поддържането на икономическия растеж.