Китайската народна банка обяви планове да засили ролята на юана в глобален план, като осъществи по-широко сътрудничество с други държави, а също и като внесе подобрения в инфраструктурата, необходима за обезпечаването на по-широката употреба на валутата.

Плановете бяха разкрити в кратко изявление, публикувано днес на сайта на централната банка, съобщава Bloomberg. Изявлението засяга предстоящия годишен доклад на фискалния регулатор по отношение на глобализацията на юана, но в него не се казва кога самият доклад ще бъде публикуван.

Изявлението идва почти година след проведената от Китай девалвация на юана, която внесе смут на световните пазари миналия август.

През юни делът на разплащанията, извършени в юан в световен мащаб, падна до най-ниската си стойност от 2014 г. насам - 1.72 процента. В същото време депозитите в китайската валута в Хонконг се понижиха до най-ниските си нива от три години.

Китайската банка днес още обяви намеренията си да внесе подобрения в инфраструктурата, обезпечаваща интернационализацията на юана, увеличи трансграничната употреба по платежния баланс и да разшири каналите за финансиране в китайската валута.

В изявлението не се споменава как банката смята да постигне тези цели.