Китайската икономика нарасна с най-бързия си темп за последните 12 години за второто тримесечие, като в същото време и инфлацията се повиши, пораждайки спекулации, че правителството ще позволи по-бързо поскъпване на валутата и ще повиши лихвените нива.

БВП се повиши с 11.9% спрямо година по-рано, а инфлацията достигна 4.4% през юни, най-високата стойност от септември 2004 г.

Ръстът е подсилен от инвестициите в предприятия и недвижими имоти, финансирани от рекордния износ, неуспешно охлаждан от властите.

Юанът се търгуваше на ниво 7.5633 в Шанхай, като валутата е поскъпнала с 1.5% за тримесечието, най-бързият темп от юли 2005 насам.

Централната банка се очаква да повиши основната лихва поне още веднъж тази година, прогнозират икономисти. Китай вдигна оценките за ръста за икономиката до 11.1% от 10.7%, без да променя тази за тримесечията.

Икономиката на страната отговаря за една десета от глобалния ръст и търсенето на стоки от Китай доведе цените на никела и желязна руда до рекорди тази година.

Недостига на свинско месо, в резултат на болести и нарасналите международни цени на зърното, са основни причини за инфлацията в страната.

Поскъпването на храните отговаря за 2.5 процентни пункта от общите 3.2% инфлация за полугодието, сочи статистиката.

Инфлацията се сочи като причина за спекулациите на фондовия пазар, след като доходността му стимулира домакинствата да влагат пари в акции. Основният индекс CSI 300 се е повишил с 87% тази година. Индексът падна с 11% от рекорда си, поставен на 19 юни.