Китайската валута вероятно е надценена, а не подценена, както се оплакват от Вашингтон, написа днес китайски държавен вестник, продължавайки отказа на Пекин да обезцени юана, информира Reuters.

Китай отново е поставен под натиск от страна на Вашингтон да отпусне контрола над обменния курс на юана, който според мнозина в Конгреса на САЩ е силно подценен, като по този начин намалява конкуренцията на евтините китайски стоки.

В коментар в чуждестранното издание на официоза на китайската комунистическа партия People's Daily пък се изразява точно противоположното мнение.

"В момента не съществува такъв проблем с юана, че е подценен; точно обратното юанът може би е надценен," се казва в коментара на Ксе Тайфенг от Capital University of Economics and Business в Пекин.

Потребителските цени в Китай са нараснали с 68.8% от 1994 г. насам, когато правителството въведе като единна валута юана, пише Ксие.

Дотогава Китай управляваше отделна система на юана, специално свързана с чуждестранна валута и ползването му от чужденците.

През същия период, пише Ксие, евтиният износ на Китай помогна за справянето с инфлационния натиск в САЩ.

"По тази причина според теорията за паритета на покупателната способност, обменният курс на юана спрямо долара не трябва да поскъпва, а обратното трябва да поевтинее."

Тезата на Ксие е малко вероятно да си спечели много поддръжници във Вашингтон. Пекин е изправен пред международни призиви да позволи на юана да продължи да поскъпва, след като „върза" валутата при ниво от около 6.83 юана за долара, за да помогне на китайските компании износителки да се справят със световната кредитна криза.

Оплакванията по отношение на китайската валута намаляха през последните два месеца на фона на дълговата криза в Европа. Министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър отново направи изявление по темата, което предполага, че търпението на САЩ към валутната политика на Китай се изчерпва.