Китайската централна банка повиши равнището на краткосрочните лихви в страната вчера, което бе петото поредно действие на институцията от началото на годината.

Лихвите бяха повишени с 0.27 процентни пункта, до ниво от 7.29% на годишна база, като те влизат в сила от днес. Това е и най-високото им ниво от девет години насам.

Решението става реалност малко след данните за ръст на инвестициите в страната от 26.7% през август на годишна база.

До голяма степен повишението им се предопредели и от най-високата от 11 година насам инфлация през август, както и от близкия до рекордната си стойност търговски излишък на страната.

Търговският излишък на Китай се повиши с 33% през август, до 24.97 млрд. долара, а инфлацията възлезе на 6.5% през същия месец.

Повишението се позволява и от положителното развитие на китайскаката икономика. Четвъртата по големина световна икономика регистрира ръст през второто тримесечие на годината в размер на 11.9% на годишна база, което бе и най-голямото от 1994 година насам.

През миналия месец централната банка на страната повиши равнището на краткосрочните лихви с 0.18 процентни пункта.

В усилията си да охлади инвестициите, централната банка на страната на няколко пъти принуждаваше банките да заделят повече средства за задължителни минимални резерви.

На фона на повишението на лихвите в страната, анализаторите изразяват очакванията си за по-нататъшни подобни действия от страна на централната банка през следващите месеци в усилията й да се справи с растящата инфлация.