Страните от Боливарска алтернатива за Америка (АЛБА) ще въведат от януари 2010 г. единна условна валута - сукре, която ще бъде ползвана за разплащане, за да се намали зависимостта на региона от долара. Първата междудържавна сделка с новата валута вече беше сключена- Куба и Венецуела подписаха споразумение за покупка на ориз.

Засега сукре ще е безналична, а кога ще се появи банкнота няма информация, съобщава агенция AFP.

Решението да се въведе сукре като обща валута за разплащане между 9-те държави от Латинска Америка бе взето на срещата на високо равнище на алианса в боливийския град Кочабамба. Според президента на Боливия Ево Моралес сукре е важна крачка по пътя към паричния суверенитет на ALBA, който „ще ни избави от диктатурата на долара".

Името на новата валутна единица е испанска абревиатура на „Единна регионална система за разплащане" (Sistema Único de Compensación Regional - от исп. ез.) и същевременно съвпада с името на южноамериканския герой Хосе Антонио Сукре.

В ALBA членуват 9 държави в региона: Боливия, Венецуела, Куба, Еквадор, Никарагуа, Хондурас, Доминика, Антигуа и Барбуда, Сент Винсент и Гренадини.

Все повече страни се опитват да се еманципират от зависимостта си спрямо долара, припомня френската агенция. Създаване на обща регионална валута подготвят и страните от Персийския залив със своя златен динар. Съществуват планове и за създаване на обединена валута от някои държави в Югоизточна Азия.