Цената на тримесечните кредити в долари се е повишила с най-много от 1999 г. насам, в резултат на спекулациите за повече затруднения за банките в САЩ.

В Лондон лихвите на предлаганите междубанкови кредити, или Libor, се е повишил с 19 базисни пункта, до ниво от 3.06%, заяви днес Британската банкова асоциация, отговаряща за изчисляването на лихвения процент.

Увеличението е най-голямото от 29 септември 1999 г. насам.

Притесненията на пазара са свързани с евентуални по-нататъшни фалити на щатски банки, което вдига и цената на кредитите.

Значително се е понижила и ликвидността на паричните пазари, като никоя от банките няма доверие на останалите, коментират запознати.

Акциите на най-големия британски издател на ипотечни облигации - HBOS АД, регистрираха моментен спад от 52% днес - след спекулации, че институцията може да няма достъп до капитал.

Книжата на компанията се върнаха почти веднага до нивата си на търговия от преди това, след като запознати потвърдиха, че банката води преговори за сливане с Lloyds TSB. Към момента те дори са на положителна територия с близо 5%.

Цената на кредитите в евро за три месеца също регистрира повишение от половин процентен пункт, до 4.97% днес. Това бе и най-високото й ниво от 5 декември 2000 г.

От началото на миналата година до момента световните финансови институции са реализирали загуби от почти 516 млрд. долара, вследствие на отписване на активи.

Продажбите на корпоративни облигации в САЩ и Европа са се понижили с 42% от миналата година, според данни на Bloomberg.

Лихвеният процент Libor, определян от 16 банки, се използва за изчисляването на цената на кредитни продукти на стойност около 360 трлн. долара.